Insurances.net
insurances.net » Internet Insurance » Online eviri Hizmetleri-a Sizin Metni evirmek Iin Akll Ve Kullanl Bir Yol
Auto Insurance Life Insurance Health Insurance Family Insurance Travel Insurance Mortgage Insurance Accident Insurance Buying Insurance Housing Insurance Personal Insurance Medical Insurance Property Insurance Pregnant Insurance Internet Insurance Mobile Insurance Pet Insurance Employee Insurance Dental Insurance Liability Insurance Baby Insurance Children Insurance Boat Insurance Cancer Insurance Insurance Quotes Others
]

Online eviri Hizmetleri-a Sizin Metni evirmek Iin Akll Ve Kullanl Bir Yol

Online eviri Hizmetleri-a Sizin Metni evirmek Iin Akll Ve Kullanl Bir Yol

TERCME

Dilbiliminde tercme, bir dildeki bir metnin baka bir dile aktarlmas ilemini ve bu sre sonucunda elde edilen rn anlatmak amacyla kullanlr.

Tercme edilecek metin ve dil kaynak metin ya da kaynak dil, tercme yaplacak metin ya da dil ise erek metin (hedef metin) ya da erek dil olarak adlandrlr. rnein Almanca Ceviri, Franszca Ceviri, Rusa tercme vs. Tercme, szl ya da yazl olarak yaplabilir.

Tercme Sreci

Tercme sreci balca aamadan oluur:

1.Kaynak metnin zmlenmesi,

2.Erek dile aktarlmas

3.Erek metnin oluturulmas.

Bu aamalar, zamansal olarak birbirini izleyen bamsz blmler olarak deil, srecin kavranmasn kolaylatran soyutlamalar olarak dnlmelidir. nk, gerek eviri srecinde bunlar iie gemitir. evirmen genellikle zmleme yaparken ayn zamanda bunu nasl aktaracan ve erek metni nasl oluturacan da dnr.

Trkiyede Tercme Hizmetleri

Kltrleraras ilikiler tarihi M 6.-4. yzyllarda Dou kltrnden Grek kltrne; 8. yzylda Grek kltrnden slam kltrne, 11. yzylda slam kltrnden Bat kltrne yaplan evirileri byk kltr deiimi olarak sayar. Roma atasznde traduttore traditore, evirmen haindir denir. Greke ile Arapa arasndaki eviri faaliyetinde Sryanice rehberlik yapmtr.

Trkler 10. yzyldan sonra slam medeniyetine girdi ve bilim dili Arapa oldu. 18. yzyla kadar Bat'dan tercme tek tk iken, bu tarihten sonra eviri faaliyeti hzland. Fen bilimleri ve teknolojide Bat'nn stnl vard ve bu alanda eviri askeri modernleme ile balad. Osmanl saraynda tercmanlar Rum idi. Bunlara dilma deniyordu. Katip elebi ilk evirmenlerdendir. Yanyal Esat Efendi, shak Efendi, Asm Efendi, Konstantin psilanti, Mnif Paa, Yusuf Kamil Paa, Ziya Paa, inasi, Ahmet Mithat Efendi, Ahmet Vefik Paa, Namk Kemal, Haydar Rifat, Beir Fuat, emseddin Sami cumhuriyet ncesi evirmenlerdir. 1821'de Tercme Odas kuruldu. Franszca Ceviri, Tanzimat'ta birinci yabanc dil oldu ve Rusa tercme, Almanca Ceviri ve dier dillerin tercmeleri bu dilden yapld. Daha sonra ngilizce onun yerini ald. 1941'de Tercme Brosu aan Maarif Vekaleti Tercme dergisi yaynlad. Hasan Ali Ycel Dou ve Bat klasiklerini evirtti. 1000 temel klasik Trkeye evrildi. Cumhuriyet dneminde eviriye emek verenlerin banda Orhan Burian, Nurullah Ata, Sabahattin Eybolu, rfan ahinba, Hamit Dereli, Azra Erhat, Bedrettin Tuncel, Nusret Hzr, Akit Gktr k, Bertan Onaran, Serdar Rifat'tr. Yaynevleri eviri dergileri kard (Yazko eviri dergisi, Metis eviri dergisi.) niversitelerde evirmen yetitiren mtercim ve tercmanlk krsleri ald.

Trkiye'de tercme cretlerinin hesaplanmasnda birim olarak sayfa kullanlr. lgili yasa hkmlerine gre boluksuz 1000 vuru 1 sayfa olarak kabul edilir ve 1000 vurutan az evriler tam sayfa olarak ilem deerlendirilir. Rusca tercme ve Franszca Cevirilerin sayfas yaklak 10-20 TL arasnda, Almanca Ceviri, Franszca Tercmelerin ise yaklak 15-25 TL arasnda deimektedir. Ancak, dier lkelerde eviri cretlerinin hesaplanmasnda birim olarak szck, satr ya da vuru da kullanlmaktadr.

by:
Get The Best Local Breaking News By Going Online, Read Real Journalism Pay For Click Advertising In The Online Domain Find Branded Naya Boys Shoes Online Find Reliable Emergency Plumbers London Online Buy Zopiclone 7.5mg Online In Uk To Overcome Insomnia Why Purchasing Stamps From Stamps Dealers Online Makes Sense Get Ipads For Any Event On Rent Online Earn Profit Through Minneapolis Online Auctions Look For Lakeland Grease Trap Installation Service Online What Can I Sell Online To Become Profitable? Significance Of Online Conveyancing Process Eu Euro Directpay Comprehensive Facts & Information On Eu Credit Card Payment Processing Online Authentic List Of Missouri Marriage Records Online
Write post print
www.insurances.net guest:  register | login | search IP(18.189.157.80) Sao Paulo / Pirapozinho Processed in 0.013212 second(s), 6 queries , Gzip enabled debug code: 26 , 3229, 973,
Online eviri Hizmetleri-a Sizin Metni evirmek Iin Akll Ve Kullanl Bir Yol Pirapozinho